Asansörde kalmak bazılarımızın başına gelmiştir ve bir çoğumuz asansörde kalmaktan korku duyarız. Asansörlerin bakımlarının düzenli yapılması asansör arızalarının ve asansörde kalma durumlarının önüne geçmek için alınması gereken tedbirlerin başında gelir. Elbette bu tedbirin yeterli olmadığı durumlarda oluşabilir. Elektrik kesilmesi gibi durumlarda asansörleri en yakın kata getiren kurtaran sistemleri asansörde kalma riskini azaltacaktır.

Niçin Asansörde Kalınır ?

Hareketli sistemler, elektrik ve elektronik donanımlardan oluşan asansörlerin arızaya geçmesi diye tanımlaya bileceğimiz asansörde kalmanın temel sebeplerini sıralamaya çalışalım.

  • Asansörün çok eski olması kullanılan parçaların ömrünü tamamlaması

  • Asansöre kapasitesinin üzerinde yük yüklenmesi ya da insanın binmesi

  • Asansör bakımı esnasında yıpranan parçaların tespit edilememesi

  • Asansör bakımı esnasında yıpranan parçaların tespit edilmesine rağmen ekonomik sebeplerden dolayı parçanın değiştirilmesine izin verilmemesi

  • Elektrik kesilmeleri yada elektrik idaresinin yaptığı çalışmalar

Asansörde Kalma  Durumunda Ne Yapalım

Asansörde kalmanız durumunda aklınıza ilk gelen ve yapmamanız gereken şey kendi çabanızla çıkmaya çalışmanızdır. Elektrik kesilmesi sonucu devre dışı kalan asansör elektrik gelmesi durumunda yeniden çalışacaktır yada arızaya geçen asansör dışarıdaki bir kişi tarafından tekrar devreye alınabileceğinden istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Asansörün iç kapılarının zorlanması, tekmelenmesi yada farklı şekillerde darbeye maruz bırakılması mekanik aksamların sıkışmasına sebep olabilir. Şayet basit bir arıza sonucu asansörde kalmış iseniz asansör servisi sizi kısa bir sürede kurtarabilecek iken sorunun biraz daha büyümesine sebep olabilir.Asansörde kaldığımızda ne yapabiliriz?

  • Asansörde kaldığınızda yapacağınız en kötü şey paniktir. Hem enerjinizi hemde ortamdaki oksijeni hızla tüketirsiniz. Bu sebeple öncelikle sakin olmalısınız. Asansör içindeki ve asansör kuyusundaki hava uzun süre rahat nefes almanızı sağlar.

  • Günümüzde asansörlerde standart haline gelen çift yönlü haberleşme sistemleri asansör içerisindeki bir buton ile sistemde kayıtlı asansör servis numarasını aramanızı ve destek çağırmanızı sağlar.

  • Çift yönlü haberleşme olmayan asansörlerde asansörünüzde bulunan alarm, çağrı butonu ile yardım istemeyi deneyin. (Şayet asansörünüzde bu butonların bağlantısı yoksa ya da çalışmıyor ise bir gün gerekeceğini unutmayın. Servisinizi çağırarak bir an önce hizmete girmesini sağlayın.)

  • Cep telefonunuz çekiyor ise yakınlarınızı haberdar ederek asansör servisinin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz